Hengitys


Hengitys on tahdosta riippumattomista toiminnoista ainoa johon voimme vaikuttaa myös tietoisesti. Hengitysrytmi vaikuttaa sydämen sykkeeseen sisäänhengityksen nopeuttaessa ja uloshengityksen hidastaessa sykettä. Yksinkertaisin tapa akuutisti rauhoittaa kehoa on pidentää uloshengitystä.

Tapamme ja tyylimme hengittää kertoo meille suoraan mitä kehossa tapahtuu. Se mitä kehossa tapahtuu, kertoo puolestaan usein tietoisuutemme ulottumattomissa olevista uskomuksista ja muistoista. Kun huomaamme hengityksen olevan pinnallista ja tiheää, keho valmistautuu selviämään uhkaavasta tilanteesta. Jos todellista uhkaa ei ole näköpiirissä, on kyseessä usein tulkinta joka perustuu vanhaan, ehkä jo lapsuudessa, opittuun malliin. Kun huomaamme vanhentuneen ajatusmallin, voimme tarkastella sitä nykyhetkestä käsin ja kiinnostua siitä. Jo huomaaminen muuttaa tilannetta ja kehon kokemusta. 

Hengitys toimii siltana kehollisen, emotionaalisen ja henkisen välillä. Koska olemme organismina kokonaisuus, vaikuttamalla yhteen osaan vaikutamme kaikkiin muihinkin osiin.

Omaan hengitykseen tutustuminen koetaan usein turhanpäiväisenä tai kritiikkinä omaa olemusta kohtaan. Se on kaikkea muuta. Hengityksen äärelle pysähtyminen on helpoin ja yksinkertaisin tapa pysähtyä tähän hetkeen. Samalla kyky tunnistaa mitä itsessä tapahtuu vahvistuu. Intensiivisen tunteen tai tilanteen hetkellä hitaat tietoiset hengitykset rauhoittavat ja vahvistavat kykyä valita seuraava askel, reagoimisen sijaan. Toki toistoja tarvitaan.


Hengitys on kuin luotettava ystävä joka saapuu paikalle ja kertoo totuuden, jos haluat kuulla. 


Palauttava hengitys

Hengitysharjoitus perustuu ymmärrykseen hermoston kyvystä uudelleen organisoitua (neuroplastisuus). Rauhallisen ja lempeän, mutta tietoisen harjoituksen aktivoimme hermoston osaa joka tunnetaan nimellä ventraali vagus, levon ja yhteyden tila. Samalla vahvistamme hermoston joustavuutta eli kykyä liikkua tarkoituksenmukaisesti eri vireystilojen välillä ja kykyä palautua perustilaan. Jokaisella kerralla teemme pidemmän, musiikin ja ohjaukseni tukeman, rauhoittavan ja syväluotaavan hengitysharjoituksen.

Tunnit Reboot wellnessillä maanantaisin klo 17-18:15
Ilmoittaudu mukaan tästä


Yksilöohjaus

Kun kaipaat muutosta, mutta et vielä tiedä mitä tehdä ja miten toimia, tai voimasi eivät juuri tässä hetkessä riitä kaiken kantamiseen yksin, kannan ja kuljen kanssasi. Hengitykseen tutustuminen ja yhdessä sen tutkailu etenee sinun hermostosi ehdoilla. Lempeän ja turvallisen tilan luominen, kuuntelu ja kannattelu tukevat kulkuasi. 

Ohjaukseni ei korvaa psykoterapiaa tai muuta lääketieteellistä hoitoa, mutta voi tukea sinua matkallasi kohti elävämpää yhteyttä itseesi ja ympäristöösi.


Varaa aika yksilöohjaukseen sähköpostilla jonna.roell@gmail.com